Floating si mindfulness – Momente de prezenta cu propriul corp

 

Cu siguranta ati intalnit din ce in ce mai des in ultima vreme termenul de “mindfulness” si tot felul de practici care ne invata sa fim mai constienti de corpul nostru si de fiecare actiune pe care o facem si stare pe care o avem. Ei bine, si la The Float Room o sa va vorbim despre mindfulness, nu doar pentru ca este “in trend” ci pentru ca este o tendinta care ne intoarce enorm catre sanatate.

Stressul si cultura vestica

Culturile vestice care au luat avant o data cu revolutia industriala si au crescut economic rapid si exponential au capatat un ritm de munca extrem de rapid si coplesitor deseori. Fara sa ne dam seama urmam un val, un sentiment general care ne impinge sa tot crestem, sa tot muncim si sa tot consumam, in speranta ca asta ne va aduce fericirea.

Din pacate aceste avansuri tehnologice si capacitatile dezvoltate de a face fata muncii indelungate au adus detrimente majore bunastarii generale a vietii noastre. Asadar, in mare parte din cultura vestica stressul si munca sub presiune sunt absolut normale iar cautarile de a ne relaxa devin din ce in ce mai acerbe.

Pe masura ce invatam si ne dam seama ca suntem intr-un cerc vicios, avem la dispozitie tot felul de terapii si facilitati dezvoltate tot de noi in incercare de a ne readuce care o stare cat mai aproape de echilibru pe toate planurile. Bazinele de plutire sau deprivare senzoriala sunt unele dintre aceste mijloace care ne ajuta sa ne decuplam de ritmul frenetic al vestului si sa ne intoarcem catre noi.

Cum se intampla asta? Simplu, prin relaxare pe suprafata apei si prin reducerea stimulilor asupra corpului si creierului, astfel incat sa putem fi din ce in ce mai constienti de corpul si starea noastra prezenta. 

Mindfulness si puterea pauzei

Culturile orientale au un cu totul alt ritm de dezvoltare si isi pastreaza multe din cutumele stravechi, reusind astfel sa aiba un alt ritm general al vietii. Sunt multe tari in care practicile si cutumele spirituale ajuta oamenii sa se reconecteze cu corpul lor, sa fie in stare de prezenta.

Aceste practici sunt pauze de la “a face” si intoarcere catre “a fi”. Asta este, in esenta, mindfulnessul, cultivarea unei stari de prezenta care ne readuce la o stare cat mai aproape de cea naturala, unde a fi si a face merg impreuna si nu se anuleaza una pe cealalta. 

Cum ajuta floating-ul la deprinderea cu aceste stari?

Ei bine, poate va vine greu sa credeti dar creierul inmagazineaza fiecare stimul la care il expunem si se obisnuieste atat de tare incat i se pare normal apoi. Pe masura ce ne expunem corpul si creierul la circumstante diferite, mai putin stimulante, in timp incepe sa capete deprinderi noi, sa se deschida la posibilitati noi de a functiona. Pe scurt, cu cat mai des ne obisnuim cu practica de a lua pauze si a ne intoarce catre noi, cu atat mai mult corpul si creierul va invata sa faca asta automat, cultivand un mediu interior mai relaxat.

In mijlocul unei capitale europene poate fi destul de greu sa ne luam pauze de introspectie atunci cand toata lumea in jurul nostru zumzaie ca albinutele. De aceea cabinele de plutire sunt un mod ideal de a facilita aceste pauze, prin faptul ca pun la dispozitie clientului un mediu unic, lipsit de stimuli si distrageri, extrem de placut pentru corp.

Vrei nu vrei, daca ai intrat in float pod te vei relaxa. Este posibil ca mintea sa joace feste la inceput, sa creada ca se va plictisi, sa se agite, dar treptat, odata cu corpul si mintea se relaxeaza si gandurile devin mai clare, mai line. Atentia la corp este de asemenea sporita si poate dureri pe care le ignoram in mod normal sa fie puse in evidenta in acest mediu. Magneziul din apa ajuta la detensionarea muschilor iar senzatia de a pluti, sustinuti de apa este unica si extrem de relaxanta. 

Asadar, pentru cei care locuiesc in orase agitate exista astfel de variante pentru a ajuta practicarea starii de mindfulness, reintoarcerea catre constienta corpului si reducerea nivelului de stress si anxietate. In Bucuresti The Float Room gazduieste oameni de toate varstele din 2016 si pastreaza cu bucurie increderea ca fiecare astfel de moment planteaza seminte pentru o viata mai relaxata.

Va asteptam la plutire!